Оборотът на Hellenic Dairies (Хеленик Дайрис) достигна връх от половин милиард

...
Оборотът на Hellenic Dairies (Хеленик Дайрис) достигна връх от половин милиард
Коментари Харесай

Гръцкият собственик на Верея и Olympus с оборот от близо 500 млн. евро за 2022-а: Какви са плановете му за България?

Оборотът на Hellenic Dairies ( " Хеленик Дайрис " ) доближи връх от половин милиард евро през 2022 година, като в това време чистите облаги, макар нарастването на индустриалните разноски, съвсем се утроиха спрямо 2021 година, оповестяват гръцки медиии, базирайки се на финансовите  на компанията.

Увеличените облаги накараха управлението да предложи разпределение на промеждутъчен дял, освен на привилегированите, само че и на елементарните акционери, на обща стойност над 6 милиона евро, написа. Въпреки че управлението на компанията показва, че несигурността остава в стопанската система и визира търсенето, тя в това време продължава напред с капиталовото си обмисляне, което включва, наред с други неща, усилване на наличието й отвън Гърция посредством и  вложения в България, Румъния и Кипър. Дружеството възнамерява и стартиране на пазара на първите артикули с марката PURE.
 Яйцата, брашното и прясното мляко в България са най-скъпите в Европа
Три съществени артикули у нас са най-скъпите в Европа

Колко пари са нужни на месец за изхранването на един българин?

Според финансовите доклади, оповестени в Общия търговски указател (GEMI), консолидираният оборот на Hellenic Dairies възлиза през 2022 година на 493,84 милиона евро при 426,75 милиона евро през 2021 година, което съставлява растеж от 15.72 на 100. Печалбата преди налози, финансиране, капиталови резултати и обезценка (EBITDA) възлиза на 65,04 милиона евро по отношение на 45,36 милиона евро през 2021 година, което е нарастване от 43.36 на 100.

Заслужава си да отбележим, че 55% както от оборота, по този начин и от общата EBITDA на компанията в този момент идват от задгранични пазари с непрекъснато разширяващо се присъединяване спрямо продажбите в Гърция. Печалбата преди налози възлиза на 33,09 милиона евро, отбелязвайки нарастване от 223.23% спрямо 2021 година Компанията отдава това нарастване на обстоятелството, че облагите през 2021 година са били лимитирани до 10,23 милиона евро, защото нарастването на цените на суровините и вторичните материали, опаковъчните материали и транспортните разноски са предизвикали забележителна загуба на облаги през втората половина на 2021 година Печалбата след облагане се е нараснала със 196,76% до 26,39 милиона евро от 8,89 милиона евро през 2021 година Нетната стойност на групата възлиза на 231,09 милиона евро, нараснала по отношение на 2021 година (208,17 млн. евро). Доброто показване през 2022 година докара компанията до решението да предложи разпределение на промеждутъчен дял от 6,01 милиона евро на привилегировани и елементарни акционери.
 Olympus желае да придобие съперника си
Млекопроизводителят " Верея " може да има нов притежател, който е и неин главен съперник в България

Сделката ще изведе гръцката млечна промишленост преди всичко на пазара в България

Планират се звена в България, Румъния и Кипър 

Целите на групата включват, в допълнение към запазването или даже увеличението на пазарния дял, в допълнение подсилване на нейната експортна ориентировка, защото това ще разреши да се компенсират нарасналите бизнес опасности, дължащи се на икономическите условия, максимизиране на вложенията в България и Румъния с по-нататъшно разширение в локален и по-широк балкански пазар. Финансирането на бизнес проекта за 2023-2024 година, както и финансовото подсилване на компанията са с планувани нараствания на акционерния капитал.

Припомняме, че точно в посока усилване на наличието си на балканския пазар през предходната година " Хеленик Дайрис " закупи от DELTA United Milk Co., дъщерно сдружение на последното в България.

Припомняме, че производителят на Olympus " Тирбул " закупи 100% от акциите на производителя на " Верея " - " Обединена млечна компания " (ОМК) - по този начин двете компании към този момент са част от гръцката Hellenic Dairies.
 Комисия за защита на конкуренцията позволи на Olympus да придобие производителя на
Комисия за защита на конкуренцията позволи на Olympus да придобие производителя на " Верея "

Така двете най-големи млечни компании в България се сливат
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР